پروتئین‌های شوك حرارتی (HSPs)

جمعه 10 خرداد 1392  11:44 ب.ظ

نوع مطلب :معرفی کتاب ،

پروتئین‌های شوك حرارتی  (HSPs)

ناشر: اندیشه‌سرا

نویسنده: فاطمه نوربخش

قطع: وزیری

تعداد صفحه: 120

بها: 6000 تومان

شابك: 9786005716917

رده‌بندی دیویی: 6/572

رده‌بندی كنگره: 9ن4پ/522 QP


مرکز پخش: 66966925

 

شناسایی عمل‌کرد مولکول‌ها  در سطح سلول در سالیان اخیر مورد توجه محققین و پژوهشگران بوده است. این موضوع به ویژه در مورد مولکول‌هایی که عملکرد آن‌ها نقش مهمی در کنترل ساختار و یا رشد سلول‌ها دارند، اهمیتی دو چندان پیدا می‌نماید. پروتئین‌های شوک حرارتی یا  Hsp از جمله مولکول‌هایی هستند که در حفظ عمل‌کرد اندامک‌های درون سلولی نقش کلیدی ایفا می‌نمایند. عملکرد این دسته از پروتئین‌ها دامنه وسیعی از فعالیت‌های سلولی مانند کنترل سیگنال‌های سلولی، تاخوردگی پروتئین‌ها، تنظیم پاسخ‌های ایمنی و آپوپتوزیس، تاثیرگذار می‌باشد. این مسأله موجب قرار گرفتن پروتئین‌های Hsp  در زمره مهم‌ترین مولکول‌های سلولی گردیده است.

گردآوری داده‌های مرتبط به این پروتئین‌ها در قالب یک مجموعه مدون، فرصت استفاده بهینه از مطالب و نیز توانایی مقایسه عملکرد دسته‌های مختلف این پروتئین‌ها را برای پژوهشگران علوم زیستی فراهم می‌آورد. در کتاب حاضر، مولکول‌های Hsp  به زبانی ساده و در قالب مفاهیم علمی تعریف شده و نقش آن‌ها در فعالیت‌های سلولی با تکیه بر تازه‌ترین اطلاعات مندرج در منابع علمی تشریح گردیده است. بدیهی است تحقق رویکرد فوق به صورت کامل میسر نبوده است و از این رو راهنمایی‌های ارزنده همکاران محترم در حیطه علوم سلولی و مولکولی می‌تواند راهگشای مؤلفین در رفع نقاط ضعف این مجموعه در چاپ‌های بعدی باشد.

 مطالعه این کتاب به دانشجویان و پژوهشگران بخش‌های مختلف علوم پزشکی، زیست‌شناسی، میکروبیولوژی، بیوتکنولوژی و سایر علوم وابسته به شناخت سلول توصیه می‌گردد.

مقدمه

پروتئین‌هایی كه تا شدن پروتئین‌های دیگر را تسهیل می‌كنند Chaperone نامیده می‌شوند. این واژه اولین بار توسط ران لاسكی (Ron Laskey) و همكاران مطرح شد. آن‌ها این واژه را برای یك نوع پروتئین (نوكلئوپلاسمین) كه برای تجمع هیستون‌ها و DNA لازم بود به كار بردند. نوكلئوپلاسمین‌ها به هیستون‌ها متصل می‌شوند و به تجمع آن‌ها برای تشكیل نوكلئوزوم بدون این كه خود وارد ساختار بشوند، كمك می‌كننــد. بنابـــراین Chaperone‌ها كاتالیست‌هایی هستند كه بدون این كه خود وارد ساختار شوند باعث تسهیل در تجمع می‌شوند.

گفتنی است كه Chaprone‌ها دارای اطلاعات اضافی برای تاخوردن پلی‌پپتیدها به كنفورماسیون سه‌بعدی صحیح آن‌ها نیستند. فقط سكانس اسید آمینه‌ها اطلاعات لازم برای تاخوردن پروتئین‌ها را دارا می‌باشند. Chaprone‌ها به قسمتی از پروتئین تاخورده متصل شده و باعث ثبات آن ناحیه می‌شوند كه این ثبات باعث هدایت پلی‌پپتید به تاخوردن صحیح سه‌بعدیاست. فقدان Chaprone سبب تانخوردن صحیح و یا عدم ثبات پلی‌پپتیدها خواهد بود كه این عدم تاخوردگی و بی‌ثباتی سبب ایجاد كمپلكس‌های نامحلول می‌شود. همچنین ثبات پلی‌پپتیدهای تانخورده هنگام عملکرد اندامك‌های درون سلولی نقش مهمی دارند، که نمونه‌ی بارز آن‌ را در انتقال پروتئین‌ها از سیتوزول به داخل میتوكندری می‌توان دید. بسیاری ازChaprone‌ها به عنوان یك پروتئین شوك حرارتی (Heat shock protein) شناخته شده‌اند.

در سال 1962، Ritossa مشاهده کرد که در دمای بالاتر از حد طبیعی کروموزوم دروزوفیلا پف می‌كند. وی سپس متوجه شد که این کروموزوم‌های پف‌کرده پروتئین‌هایی را کُد می‌کنند که آن‌ها را پروتئین‌های شوک حرارتی یا Hsp نامیدند. تحقیقات اولیه بیان کرد که Hsp به عنوان چاپرون‌های مولکولی عمل می‌کنند. در حال حاضر عملکرد این پروتئین‌ها مشخص شده که شامل کنترل signaling سلولی، تنظیم پاسخ ایمنی، درگیری در بیماری‌های موضعی، تاخوردگی پروتئین‌ها و تنظیم آپوپتوزیس می‌باشد. پروتئین‌های شوک حرارتی به عنوان پروتئین‌های بسیار حفاظت شده هستند که تحت شرایط شوک گرمایی القا می‌گردند. بعداً مشخص شد که این پروتئین‌ها توسط استرس‌های دیگر مثل پرتو فرابنفش، استرس اکسیداتیو، مواد شیمیایی، ایسكمی، تغییرات میزان گلوكز، ایجاد آنالوگ‌های گلوكز و اسیدهای آمینه، حضور یون‌های مختلف، اتانول، فلزات مختلف، داروها، هورمون‌ها، عفونت‌های باكتریایی و ویروسی و ... نیز فعال می‌گردد. این پروتئین‌ها از جد پروکاریوتی مشتق شده‌اند.

فهرست مطالب

فصل1:  گروه‌های HSP

خانواده Hsp20

خانواده Hsp25/27

خانواده‌ی Hsp60

خانواده‌ی Hsp70

خانواده‌ی Hsp90

خانواده‌ی Hsp100

فصل2:  فعال‌سازی

فعال شدن Hspها در پاسخ به شوک حرارتی

رسپتورهای مولکولی چاپرون

رسپتورهای Hsp و signaling سیتوپلاسمیک

 

فصل3: پروتئین‌های شوك حرارتی و ایمونولوژی

Hspها و سیستم ایمنی

Hsp و عرضه آنتی‌ژن

اثرات ایمنی و التهابی Hsp خارج سلولی

 

فصل 4:  نقش Hsp در فیزیولوژی سلولی

نقش Hsp90 در تنظیم شکل فضایی پروتئین‌ها

Hsp90 به عنوان هدف جدید داروی ضد تومور Geldanamycin

نقش Hsp90 و ایمنو فیلین‌ها در هدایت سیگنالی

Hsp90 و جابه‌جایی رسپتور در سیتوپلاسم

انتقال از منافذ هسته

جابه‌جایی درون هسته

نقش Hsp27  در سلول‌های ماهیچه‌ای

ساختمان ماکرومولکولی پروتئین‌های شوک حرارتی کوچک در عضلات

تنظیم فعالیت F-actin و حرکت سلولی

اثر Hsp27 در انقباض ماهیچه صاف

عملکرد Hsp20 در ماهیچه‌های صاف

 فصل 5:  تاخوردگی پروتئین protein folding

نقش پروتئین‌های شوک حرارتی در folding

سیستم‌های مهم چاپرون

الف. سیستم چاپرون Hsp70

ب. سیستم چاپرونین

ساختمان GroEL و GroES

نقش TRiC در تاخوردگی

مسیرهای تاخوردگی پروتئین‌های سلولی

سیتوزول باکتریایی و ماتریکس میتوکندری

تاخوردگی در سیتوزول یوکاریوتیک

فصل6: Apoptosis

آپوپتوزیس

پروتئین‌های شوک حرارتی و تنظیم آپوپتوزیس

نقش Hsp27 در آپوپتوزیس

نقش Hsp70 در آپوپتوزیس

نقش Hsp90 در آپوپتوزیس

نقش Hsp60 در آپوپتوزیس

نقش Hspها در آپوپتوزیس از طریق «پروتئین triage»

 

فصل7: Hsps  و بیماری‌ها

نقش پروتئین‌های شوک حرارتی در بیماری‌ها

پروتئین‌های شوک حرارتی و التهاب CNS

پروتئین‌‌های شوک حرارتی و حفاظت از مخاط روده

نقش پروتئین‌های شوک حرارتی در سرطان

نقش پروتئین شوک حرارتی در سرطان پروستات

بیماری آترواسکلروزیس

بیماری قلبی

بیماری پلاکت‌ها

سپسیسsepsis

 

فصل 8: Hsps در سلول‌های پروكاریوت

پروتئین‌های شوک حرارتی در پروکاریوت‌ها

چاپرون‌های مولکولی و پاسخ‌های استرس در باکتری‌های اسیدلاکتیک

 

فصل9 : واكسن و HSPs

تولید واکسن‌ها بر مبنای Hsp

Hspها سلول‌های دندرتیک و سلول‌های NK را فعال می‌کنند.

نقش Hspها در توسعه واکسن علیه بیماری‌های عفونی

نقش Hsp در توسعه واکسن علیه سلول‌های توموری

واکسن‌های DNA بر مبنایHsp


نوشته شده توسط: بهزاد پاکروح | آخرین ویرایش:جمعه 4 مرداد 1392 | نظرات() 

برچسب ها: پروتئین‌های شوك حرارتی ، (HSPs) ،
فائزه
سه شنبه 25 تیر 1398 01:03 ب.ظ
این کتاب هیچ جایی نیست من چند ماه دارم دنبالش مبگردم اخه چرا باید این کتاب نایاب بشه اخه این چه وضعشه یعنی توی این دنیا هیچ کسی این کتاب رو نداره پس اصلا چرا این کتابو چاپ کردن لطفا ایمیل مولف کتاب خانم دکتر نوربخش رو برای من ارسال کنین
سحر
شنبه 5 خرداد 1397 08:33 ب.ظ
سلام ببخشید من به این کتاب احتیاج دارم
چهارشنبه 11 آذر 1394 11:06 ب.ظ
لطفا این کتاب رو برای م بفرستید.بهش احتیاج دارم
پاسخ بهزاد پاکروح : درود بر شما
برای سفارش کتاب با شماره مرکز پخش انتشارات اندیشه سرا تماس بگیرید لطفا
02166966925
و در صورت نیاز به آگاهی از فهرست مطالب کتاب ها به وبسایت انتشارات اندیشه سرا مراجعه فرمایید.
پیروز باشید
مینا
جمعه 8 آبان 1394 12:16 ب.ظ
با سلام و احترام
من نیاز به کتاب پروتئین شوک حرارتی داشتم میخواستم ببینم چه طور میتونم تهیه کنم
پاسخ بهزاد پاکروح : درود بر شما
برای سفارش کتاب با شماره مرکز پخش انتشارات اندیشه سرا تماس بگیرید لطفا
02166966925
و در صورت نیاز به آگاهی از فهرست مطالب کتاب ها به وبسایت انتشارات اندیشه سرا مراجعه فرمایید.
پیروز باشید

شبکه اجتماعی فارسی کلوب | Buy Website Traffic | Buy Targeted Website Traffic